روابط سیاسی

روابط سیاسی ایران و موریتانی


در آبان ۱۳۵۲ روابط سیاسی بین ایران و جمهوری اسلامی موریتانی برقرار شد و سفرای ایران در سنگال، در نواکشوت اکردیته شدند. در مرداد سال 1355 براساس درخواست سفارت موریتانی در پاریس و مذاکراتی که با سفیر وقت ایران در پاریس به عمل آمد مستشار درجه یک سفارت موریتانی در پاریس ، پس از اخذ روادید ورود برای تأسیس سفارت آن کشور عازم ایران شد در بهمن 1360 وزیر وقت امور خارجه به موریتانی عزیمت نمود و در نتیجه این سفر و مذاکراتی که بین دو طرف صورت گرفت سفارت جمهوری اسلامی ایران در نواکشوت افتتاح شود ولی توافقنامه رسمی بین طرفین به امضاء نرسید.

علیرغم اعزام یک هیأت دیپلماتیک به نواکشوت و فعالیت مسؤلان نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در نواکشوت ، سفارت جمهوری اسلامی ایران در سال 1364 فعالیت رسمی خود را در نواکشوت آغاز کرد. 

به‌رغم بهبود روابط ایران و موریتانی ، در تاریخ 7/4/1366 سفارت موریتانی در تهران طی یادداشتی به وزارت امور خارجه متن بیانیه وزارت متبوع خود را مبنی بر قطع روابط سیاسی با دولت جمهوری اسلامی ایران را اعلام داشت. در بیانیه صادره توسط دولت موریتانی که تحت تأثیر فشار و تبلیغات صدام رئیس جمهور عراق قرار داشت، علت قطع رابطه با ایران را ادامه جنگ تحمیلی عنوان کرده بود. پس از تسلیم یادداشت مزبور روابط دیپلماتیک دو کشور قطع و سفیر موریتانی که مقدم السفرا در تهران بود در اواسط مرداد سال 1366 تهران را ترک نمود و سفارت جمهوری اسلامی ایران در نواکشوت به مدت سه سال قطع گردید . در سال 1387 روابط دو کشور ازسرگرفته شد اما سفارت همچنان تعطیل و امور این کشور از طریق  سفارت جمهوری اسلامی ایران در تونس و سپس مراکش پیگیری می شد و سفرای جمهوری اسلامی ایران به صورت اکرودیته فعالیت می کردند. در سال 1388 در پی سفر رئیس جمهور فعلی موریتانی به تهران و توافقات انجام شده سفارت جمهوری اسلامی ایران در نواکشوت افتتاح و توسط جناب آقای عین الله قشقاوی به عنوان کاردار امور سفارت به جریان افتاد. یک سال بعد اقای علی اصغر ناصری بعنوان اولین سفیر جمهوری اسلامی ایران وارد نواکشوت گردید و در مدت سه سال تمام تلاش خود را برای توسعه روابط دو کشور بکار برد. در سال 1394 با پایان ماموریت ایشان آقای علیرضا آیتی ، عین الله سوی و سعید باطنی حدود دو سال سفارت جمهوری اسلامی ایران را در حد کاردار اداره نمودند. در مهر ماه 1395 آقای محمد عمرانی به عنوان سفیر ایران به کشور موریتانی اعزام شد. در اواخر سال 1398 آقای امیر علی امام جمعه شهیدی به عنوان سفیر انتخاب گردید و پس از پایان ماموریت ایشان در تیرماه 1402 آقای جواد ابو به عنوان سفیر در این کشور فعالیت می نماید. نظر به اینکه دو کشور جمهوری اسلامی ایران و جمهوری اسلامی موریتانی دو کشور مسلمان با زمینه‌های گسترده‌ای جهت تعاملات مثبت و سازنده می‌باشند امید است که روابط سازنده میان دو کشور بیشتر و عمیق‌تر گردد.